Date generale

    Kirgizstan este situat în inima Asiei Centrale, pe Marele Drum al Matasii, si a fost elogiat de-a lungul timpului de multi poeti si filosofi ai Orientului. Aceasta zona a lumii incepe sa devina rapid o destinatie turistica atractiva, deoarece mai multa lume este acum interesata în a întelege mai multe despre istoria oamenilor care traiesc aici.

Date generale
   • Capitala: Biskek (cel mai mare oras 854.000 locuitori);
   • Coordonate geografice: 41 00 N, 75 00 E;
  • Populatia (2011 est.): 5.587.443 locuitori; (rata de crestere: 1.427%), rata natalitatii: 23.66/1000; rata mortalitatii infantile: 29.27/1000, speranta de viata: 70.04;
   • Religia: 80% musulmani, 17% rusi ortodocsi, 3% alte religii;
   • Grupuri etnice: kyrgyzi 65%, rusi 12,5%, uzbeci 13,8%, dungan 1,1%, ucrainieni 1%, uygur 1%, altii 5,7%;
   • Suprafata: 198.500 km2
   • Moneda: 1 Kyrgyzstan Som (KGS) = 100 tiyn, (1€ = 57,71 SOM (16.07.2012));
   • Ziua nationala: 31 august;
   • Limba oficiala: Kirghiza (familia turcica), Rusa;
   • Forma de guvernamant: Republica constitutionala;
   • Prefix telefonic: +996
   • Fus orar: UTC + 5 

Sarbatori nationale
   1 ianuarie: Anul Nou
   07 ianuarie: Craciunul 
   08 ianuarie: Orozo AYT (Yid-al-Fitr, vacanta musulmana de Sfârsit de-Post) 
   08 martie: Ziua Internationala a Femeii 
   21 martie: Nooruz (Anul Nou Islamic) 
   26 martie: Kurman AYT (Yil Al-Adhah, vacanta musulman Sacrificiului) 
   01 mai: Ziua Internationala a Muncii
   05 mai: Ziua Constitutiei 
   09 mai: Ziua Victoriei 
   31 august: Ziua Independentei

Geografie 

Geografie   Kirgizstan este o tara fara iesire la mare aflata în partea de nord-est in Asia Centrala, învecinata cu Kazakhstan la nord, China la sud-est, Tadjikistan in sud si Uzbekistan la nord-vest. Doua mari sisteme muntoase ale lumii Tian Shan si Pamir acopera peste 80% din suprafata tarii – cu varfuri de clasa mondiala cum ar fi Vf. Pobeda (7439 m), Vf.Lenin (7134 m) si cel mai frumos varf piramidal Khan-Tengri (6995 m), Kîrgîzstan fiind denumit si „Elvetia Asiei Centrale”, restul fiind formata din vai ale raurilor. Valea Fergana in vest si Valea Chu, in nord sunt printre putinele zone semnificative de campie din Kirgizstan.

   Kârgâzstanul dispune de rezerve enorme de apa dulce. Sapte rauri majore capteaza bazine de colectare a apei de la mai mult de 28.000 de râuri si izvoare naturale. Trei râuri principale ale Kârgâzstan sunt: Naryn (aproape 535 km lungime), Chu (221 km) si Chatkal (205 km). Exista mai mult de 2.000 de lacuri si rezervoare artificiale in Kârgâzstan. Aproape 90% dintre ele sunt rezervoare aflate la altitudine mare sau lacuri închise. Râul Naryn, cel mai mare râu din Kârgâzstan, izvoreste din munti în nord-est si curge spre vest prin mijlocul tarii. Naryn intra apoi în Valea Fergana si traverseaza Uzbekistanul, unde se uneste cu un alt râu, pentru a forma Syr Darya, unul din principalele râuri din Asia Centrala. Râul Chu, în nordul Kârgâzstan, curge dinspre nord spre sudul Kazahstanului. Yssyk-Kul, cel mai mare lac în Kârgâzstan si unul dintre cele mai mari lacuri de munte din lume, este situat la o altitudine de 1607 m (5273 ft) deasupra nivelului marii, în partea de nord-est a tarii.

Fauna este variata, în conformitate cu peisajul. Muntii înalti ofera habitat pentru urs, râs, lup, bursuc, hermina, jderul, cerb lopatar, ibex si capra de munte. De asemenea pot fi vazute pasari, ca dropia mica, dropia, vulturul, soimul si foarte rar se poat observa si curcanii de munte.

Kârgâzstanul are veri fierbinti, si ierni destul de reci (mai ales in munti), avand mari temperaturi contrastante sezoniere si de zi cu zi si de distributie foarte neuniforma a precipitatiilor atmosferice. Vremea cea mai calda este observata în sudul tarii, în Valea Fergana unde vara temperatura se poate ridica cu usurinta pâna la maxim de 40 C. În nordul tarii, în Bishkek temperaturile in iulie sunt în principal sub 40 C. Temperatura medie din ianuarie poate sa scada pâna la -15 C (este mai cald în vale în timp ce la munte poate fi-28C). Iarna la munte este foarte multa zapada. Precipitatiile anuale pot ajunge pana la 1.500 mm în partea de vest a tarii, în timp ce zonelor de munte din Tian Shan, este numai de 200-400 mm, în special în timpul verii.

Suleiman-Too     Sulaiman-Too, (atractie turistica) Muntele Sacru al Kârgâzstanului domina Valea Fergana si constituie fundalul  orasului Osh, aflandu-se la intersectia unor rute importante de pe Drumurile de Matase din Asia Centrala. Pentru mai mult de un mileniu si jumatate, Sulaiman a fost un far calauzitor pentru calatori venerat ca un munte sacru. Cele cinci vârfuri si pante contin numeroase locuri vechi de cult si de pesteri, cu petroglife, precum si doua în mare parte renovate moschei din secolul al XVI-lea. O suta si una situri cu petroglife reprezentând oameni si animale, precum si forme geometrice au fost indexate în proprietate pâna în prezent. Situl numara 17 locuri de închinare, care sunt înca în uz, si multe care nu sunt. Dispersate jurul vârfurilor montane, ele sunt conectate de carari. Siturile de cult sunt considerate sa furnizeze remedii de vindecare pentru sterilitate, dureri de cap, si dureri de spate si ofera binecuvântare pentru longevitate. Cinstirea pentru munte îmbina credintele pre-islamice si islamice.Situl este considerat a reprezenta  cel mai complet exemplu de un munte sacru, oriunde în Asia Centrala, venerat de peste mai multe milenii.
Turnul Burana    Turnul Burana (atractie turistica) se afla pe locul fostului oras Karakhanid Balasagun, fondat la mijlocul secolului al-X-lea. Balasagun a fost contemporan cu Kashgar si au avut in comun o importanta egala administrativ si fiind una dintre cele doua capitale ale Hanatul de Est. Cu toate acestea, de punct de vedere istoric, împrejurimile Burana evoca imagini ale unui trecut îndepartat si uitat, în care caravanele Drumului Matasii, încarcate cu marfuri de lux din Asia de Est, coboara din munti catre câmpii de a se opri pentru scurt timp în Burana înainte de a continua calatoria lor înca atât de departe pentru a merge catre vest.
Lacul ISSYK-KUL   Lacul ISSYK-KUL: Lungime – 185 km; Latime – pana la 60 km; Adancimea – pana la 702 m; Zona lacului – 6.200 km patrati; (atractie turistica)

   Lacul Issyk-Kul, care înseamna "Lacul fierbinte", în limbile turcice din Asia Centrala, detine titlul de a fi unul dintre cele mai mari lacuri alpine din lume si este cunoscut ca fiind „Perla Asiei Centrale”. La o altitudine de 1.609 metri deasupra nivelului marii este depasita doar de Lacul Titicaca din Bolivia cu cea mai mare altitudine dintre lacurile de munte mari. Doua lanturi muntoase ale Central Tien Shan Gama strajuiesc lacul - în partea de nord-Kungei Alatau (în turca: "cu fata la soare"), si în sud-Terskei Alatau (în turca: "întors cu spatele la soare”). Nu exista scurgeri de apa dulce din alte rauri catre apele lacului Issyk-Kul, astfel încât Lacul are o salinitate mare.

   Kirgizstan este împartit în sapte provincii administrate de catre guvernatori desemnati. Capitala, Bishkek, si Osh doilea cel mai mare oras sunt din punct de vedere administrativ orase independente (Shaar), avand un statut egal cu al unei provincii. Cele sapte provincii sunt: Batken, Jalal-Abad, Naryn, Osh, Talas, Chui, Issyk-Kul.