Kirgistan – Comert Exterior

   Volumul exporturilor, conform datelor statistice in anul 2011 a fost de $2,327 miliarde in crestere fata de anul 2010 cand a inregistrat $1,783 miliarde.

   Există trei zone economice libere (FEAS) in Kirgizstan. FEAS se bucura de un regim special vamal favorabil, preferinţe fiscale semnificative, şi un regim de facilitati sosire /plecare pentru cetăţenii străini.

   Kirgizstan a creat cele mai liberale condiţii din Comunitatea Statelor Independnte (CSI) pentru comerţul exterior. Guvernul a eliminat interventia sa în economie şi a pus taxe foarte reduse. În Kirgizstan, sunt cele mai mici taxe din CSI. Investitorilor straini le sunt garantate libertatea de repatriere a capitalului, dividendelor şi profiturilor.

   În prezent, una dintre cele mai mari provocări din Kirgizstan este de a realiza pe deplin o pozitie avantajoasa geo-strategică ca fiind o punte transcontinentala între Europa şi Asia. În acest sens, Kirgizstan acordă o mare importanţă proiectului privind construcţia căii ferate din China, Kirgizstan şi Uzbekistan pentru a lega China şi Europa, prin teritoriul Kirgizstanului. Punerea în funcţiune caii feroviare China-Kârgâzstan şi Uzbekistan va consolida procesul de integrare în comerţul mondial, creşterea potenţialului de tranzit al ţării şi de a obţine un progres în dezvoltarea economiilor din regiune.

   Kirgisztan face exporturi cu parteneri din tari ca: Uzbekistan 25.4%, Rusia 22.2%, Kazakhstan 20.1%, China 7.8%, UAE 5.5%, Afghanistan 5%, Turcia 4.2% (2011)